Havuzlara Kışlık Bakım Nasıl Yapılmalıdır

14.12.2018 18:16:46

Havuzlarda Kışlık Bakım

 

Ülkemizin birçok kentinde kış geldiği zaman havuzlarımızı bekleme moduna alırız. Suyun kış aylarında donma noktasında olması yüzünden de havuzlar ister istemez kullanılamaz. Peki havuzları olduğu gibi mi bırakmalıyız kışa girerken. Yapmamız gerekenler nelerdir ve nasıl yapılmalıdır. Bu yazımızda bunları sizinle paylaşacağız.

 

  • Havuzlarda kışlık bakım nedir?

Havuzumuzu bekleme moduna almadan önce yapmamız gereken bazı hususlar ve detaylar vardır. Bunlara genel olarak kışlık bakım diyebiliriz.

 

  • Havuzlarda kışlık neden önemlidir?

Kışlık bakımı yapılmamış bir havuz, yazın kullanımda problem oluşturabilir. Bu problemler su kalitesi, tesisat ve filtre ekipmanları ile ilgili olabilir. Bu yüzden havuz konusunda bilinçli olmalı ve gerekli kışlık bakımlarını yaptırmalıyız.

 

  • Havuzlarda kışlık bakım nasıl yapılmalıdır?

Havuzlarda kışlık bakım yapılırken aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmelidir.

 

1) Havuz üst kotundan 15 cm aşağıda kalacak şekilde su seviyesi düşürülmelidir.

 

2) Havuzumuza gerekli miktarda (100 m3 için 12 litre) kış bakım kimyasalı (Başlıca polimerik yapıdaki kougulant ve organik asitlerin yanı sıra quartener amanyum tuzlarının bulunduğu özel bir karşımdır) dökülerek, 6 saat devirdaim yapılmalıdır. Böylece filtreniz içerisindeki kumun taşlaşması önleneceği gibi suyunuzun da yaza daha temiz bir biçimde ulaşması sağlanacaktır. Bu işlem 15 günlük periyotlar halinde tekrarlanmalıdır. 

 

3) Kış bakım kimyasalı ve devirdaim işlemi bittikten sonra, havuz pompası, havuzdaki giriş ve çıkış vanaları kapatılarak, motor dairesi içerisinde kalan hatlardaki su boşaltılmalıdır. Ayrıca kum filtresi ve pompa üzerinde bulunan tahliye vanaları ile de bu ürünler içerisinde kalan sular da boşaltılmalıdır. Herhangi bir don olayına karşı tesisat hattımızda ve ekipmanlarımız içerisinde su kalmamalıdır.

 

4) Havuz kenarlarına yüzen tip buz bariyerleri koyulmalıdır. Don esnasında suyun üstten donduğunu ve genleştiğini göz önünde bulundurursak, bu bariyerler buzun havuz kaplama malzemesine zarar vermesinin önüne geçecektir. Yoksa sürekli don/çözül ile havuzunuz zarar görecektir.

 

5) Tüm bu işlemlerden sonra havuzunuz kışa hazırdır.

 

Unutmayalım ki kışları havuzlardaki su boşaltılmamalı üstte belirtilen tedbirler alınarak havuzumuz, tesisatımız ve ekipmanlarımız korunmalıdır.

Bu yazımız havuzlara neden ve nasıl kışlık bakım yapılmalıdır konusunda sizlere bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Sizlere faydalı olabilmesi dileğiyle…

 

Furkan PİRİŞ

İnşaat Mühendisi

Test

Form Gönderimi

Tamam

Yeniliklerimizden Haberdar Olmak İster misiniz?

Bize Ulaşın
  • ADRES
    İvedik OSB 1122. Cad. 1470 Sokak No:10 Yenimahalle /ANKARA
  • TELEFON
    0312 335 07 27
  • FAX
    0312 335 07 27
  • GSM
    0544 559 97 94
  • MAİL
    info@ankarahavuz.com.tr
© 2018 Ankara Havuz Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım Teknobay