Havuz Kimyasalları Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır?

12.02.2019 20:19:52

 

 

 

 

Havuz Kimyasalları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır

 

  Genel olarak havuz kimyasalı klor, pH düşürücü, yosun önleyici, çöktürücü, parlatıcı, ayak dezenfektanı, yüzey temizleyici, iyon tutucu ve kış bakım kimyasalı olarak genellenebilir.

 

  Havuzlarımızın temiz, bakımlı ve sağlıklı olması bizler için çok önemlidir. Gerek sağlık açısından gerekse görünüm açısından havuz temizliği ve dezenfeksiyonu dikkat edilmesi gereken noktalardır. Havuz suyunu şartlandırmamız yani istenilen duruma getirmemiz gerekmektedir. Bunu sağlayan en önemli şey havuz kimyasallarıdır. Birçok farklı havuz kimyasalı vardır ve bunların kullanım alanları farklı farklıdır.

 

  Şimdi aşağıda havuz kimyasallarının kullanım amacı, havuz kimyasallarının kullanım miktarı gibi temel bilgileri sizlerle paylaşacağız. Yalnız unutulmamalıdır ki havuzun tipi, konumu, kullanıcı sayısı, hava sıcaklığı gibi değişkenler havuz kimyasalları kullanım oranını değiştirecektir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilgili havuz parametrelerinin kabul edilebilir ve gerekli sınırlar içerisinde kalmasını sağlamaktır.

 

Tüm havuz kimyasalları Sağlık Bakanlığı onaylı olmalıdır. MSDS formu (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)  üzerinden kimyasala ait detaylara ulaşabiliyor olmanız ürünlerin güvenilirliğini gösteren bir diğer detaydır.

 

Havuz kimyasalları ile ilgili kategoriye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

  • Sıvı Klor : Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılır. Suda bulunan bakteri, mantar vb organizmaların üremesini ve çoğalmasını engelleyerek bunları yok eder. Derişimi %12-%14 civarındadır. 
  • % 56 Toz Klor : İçeriğinde %56 aktif klor içeren ve hızlı çözünen stabilizatörlü bir klor bileşiğidir. Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 180 gr - 540 gr kullanılır. 
  • % 90 Toz Klor : İçeriğinde %90 aktif klor içeren ve yavaş çözünen stabilizatörlü bir klor bileşiğidir. Açık yüzme havuzu suyunun dezenfeksiyonunda kullanılır. Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 111 gr - 333 gr kullanılır. 
  • %90 Tablet Klor : İçeriğinde %90 aktif klor içeren ve yavaş çözünen tablet formlu stabilizatörlü bir klor bileşiğidir. Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde kullanılmalıdır.  
  • Yosun Önleyici : Yosun öldürücü havuz kimyasalı yüzme havuzu suyundaki çeşitli alg, mantar ve bakterilere doğrudan toksik etki ederek onları yok etmek amacıyla kullanılır. Haftalık olarak denge deposuna uygulanır. Havuz konumuna göre 1000-1500 ml uygulama yapılmalıdır. 
  • Toz pH Düşürücü : pH düşürücü havuz kimyasalı inorganik asit formatında bir bileşiktir. Bu bileşik genelde pH değeri yüksek olan suların, klorun daha aktif çalışabilmesi için pH değerini düşürmek için kullanılır. Havuz suyu pH değeri 7.0-7.4 değerleri arasında olmalıdır. 
  • Sıvı pH Düşürücü : pH düşürücü havuz kimyasalı inorganik asit formatında seyreltilmiş sıvı bir bileşiktir. Bu bileşik genelde pH değeri yüksek olan suların, klorun daha aktif çalışabilmesi için pH değerini düşürmek için kullanılır. Havuz suyu pH değeri 7.0-7.4 değerleri arasında olmalıdır.
  • Havuz Parlatıcı Kimyasal : Havuz parlatıcı kimyasalı havuz suyunda çökmeyip yüzer halde bulunan ve kirliliğe sebep olan partiküllerin topaklanmasını ve filtre tarafından daha rahat tutulmasını sağlayan polimerik yapıda güçlü bir bileşiktir. Havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için 500-2000 gr ürün, denge tankından uygulanır. 
  • Çöktürücü (Topaklayıcı) Havuz Kimyasalı : Çöktürücü havuz kimyasalı havuz suyunda askıda kalan ve kirliliğe sebep olan partiküllerin topaklanarak çökmesini ve filtre tarafından daha rahat tutulmasını sağlayan polimerik yapıda güçlü bir bileşiktir.  Havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için 200 gr ürün, denge tankından uygulanır. 
  • Ayak Dezenfektanı : Havuz girişlerinde kullanılan ayak dezenfektanı sayesinde dışarıdan havuz suyuna karışabilecek mantar, mikroorganizma ve zararlı bakterilerin öldürülmesi sağlanır. Böylece havuz suyunun dışarıdan kirletilmesi engellenerek daha uzun süre sağlıklı kalması sağlanır.
  • İyon Tutucu Havuz Kimyasalı : Organik esaslı iyon tutucu bir havuz kimyasalıdır. Yüzme havuzu ham suyunda bulunan demir vb. gibi ağır metallerin giderilmesi, bu iyonların yol açabileceği leke ve renkli su ile sertlik yapıcı tuzların oluşturduğu kireçlerin giderilmesinde kullanılır. Ham suda mevcut sertlik ve ağır metal iyonuna bağlı olarak 10 m³ havuz suyu için 4 - 20 litre kullanılmalıdır. 
  • Filtre ve Yüzey Temizleyici Havuz Kimyasalı : Yüzme havuzu ve filtrelerde oluşan ve sertleşen kirliliklerin temizlenmesinde kullanılan asidik bir bileşiktir. Kirlilik durumuna göre su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Yüzeye uygulandıktan sonra kirlerin çıkma durumu takip edilerek bol su ile durulanarak yüzey temizlenmelidir. 
  • Havuz Kış Bakım Kimyasalı : Havuz tesisatı içerisinde ve havuz suyunda kış aylarında yosunlaşma, ekipman ve yüzeylerin kireçlenmesi ile donma sonucu çatlak ve patlakların oluşmasını önlemek amacı ile kullanılır. 100 m³ suya 6 litre direkt dökülerek sirkülasyon sistemi 3 - 4 saat çalıştırılarak tam karışım sağlanmalıdır. Bu işlem 1 - 1,5 ayda bir defa tekrarlanmalı ve hatta klor takviyesi ile de etkisi güçlendirilmesi önerilmektedir.

 

     Sevgili havuz kullanıcıları,

  Havuz kimyasalları birbiri ile uyumlu çalışan ve birbirinin çalışmasını etkileyen bileşiklerdir. Bu yüzden havuz kimyasallarının kullanımı konusunda dikkat edilmeli ve ehil kişiler tarafından bu işlemler yapılmalıdır. Günlük ve haftalık olarak havuz suyu parametre değerlerinin ölçümü ve bu doğrultuda kimyasal kullanımı çok önemlidir. Havuz kimyasalları noktasında bir diğer yardımcı ve önemli ekipman ise otomatik dozajlama üniteleridir. Bu otomatik havuz kimyasalı dozajlama üniteleri, havuzda başlıca Klor ve pH durumunu sürekli ölçerek , belirlenen değerler doğrultusunda gerekli olan kimyasalı gerekli miktarda havuza dozajlayarak sürekli ve sağlıklı bir havuz ortamı oluşmasında önemli rol oynar.

 

  Ankara Havuz olarak, firmamızdan havuz kimyasallarının yanı sıra otomatik kimyasal dozajlama sistemi satış ve kurulumu hizmeti alabileceğinizi de bilmenizi isteriz.

 

Havuz kimyasalları ile ilgili kategoriye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Test

Form Gönderimi

Tamam

Yeniliklerimizden Haberdar Olmak İster misiniz?

Bize Ulaşın
  • ADRES
    İvedik OSB 1122. Cad. 1470 Sokak No:10 Yenimahalle /ANKARA
  • TELEFON
    0312 335 07 27
  • FAX
    0312 335 07 27
  • GSM
    0544 559 97 94
  • MAİL
    info@ankarahavuz.com.tr
© 2018 Ankara Havuz Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım Teknobay